Het gebruik van uw kentekenbewijs.

 

Bij de aankoop van een auto koopt sluit je een autoverzekering af, maar ook heb je een kentekenbewijs nodig. Vanaf 1 januari 2014 wordt het kentekenbewijs vernieuwd. Het papieren kentekenbewijs is dan verleden tijd. Het nieuwe op creditcardformaat kentekenbewijs is makkelijker te gebruiken en moeilijker te vervalsen. U leest hier meer over het nieuwe kentekenbewijs.

Waarom een nieuw kentekenbewijs?
Het nieuwe kentekenbewijs komt er om drie redenen:
  • Door het sluiten van zelfstandige postkantoren in Nederland.
  • Om overheidsdiensten digitaler en gebruiksvriendelijker te maken.
  • Om de criminaliteit onder voertuigen aan te pakken.
Het aanpakken van voertuigcriminaliteit, is daarbij de belangrijkste reden. Om een gestolen voertuig te verkopen is altijd een vervalst kentekenbewijs nodig. Diefstal van voertuigen vanwege joyriding neemt al jarenlang af. Maar bij de georganiseerde voertuigdiefstal is dat nog niet het geval.

Kentekencard met chip.
Het nieuwe kentekenbewijs is moeilijker na te maken dan het oude, papieren kentekenbewijs. Op het nieuwe kentekenbewijs worden meer zogenaamde echtheidskenmerken verwerkt, waardoor de kentekencard moeilijk is te kopiëren. Ook zijn niet meer alle gegevens op het nieuwe kentekenbewijs te zien. Gegevens die er niet meer op staan, kun je terugvinden op de site van het RDW. Op de chip staan dezelfde gegevens als op de oude bewijs. Zowel die van het voertuig als die van de eigenaar of houder. Als je voertuig een kenteken heeft gekregen op basis van een digitaal Certificaat van Overeenkomst (CvO), dan komen alle gegevens die bij de RDW beschikbaar zijn op de chip te staan. Het CvO is een 'geboortebewijs' van het vervoer met aanvullende technische gegevens. Dit CvO is op Europees niveau vastgesteld.

Uniek documentnummer en barcode op kentekenbewijs.
Op ieder kentekenbewijs staat een uniek documentnummer. Bij een controle zal dit documentnummer worden gecheckt. Ook is de card voorzien van een unieke barcode. Deze barcode versnelt de controle en verkleint ook de kans op invoerfouten.

Tenaamstellingcode.
Het huidige overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs wordt afgeschaft. In plaats van het overschrijvingsbewijs krijgt de voertuigeigenaar een tenaamstellingcode, welke bestaat uit negen cijfers. De eerste vier cijfers zijn verkregen bij de tenaamstelling, de overige cijfers zit bij het kentekenbewijs dat de eigenaar of houder krijgt toegestuurd.

De tenaamstellingcode is nodig om:
  • Het voertuig op de naam van een andere eigenaar te zetten.
  • Bij een kentekenloket het kenteken te schorsen of op te heffen.
  • Bij een schorsing is de eigenaar/houder tijdelijk niet verantwoordelijk voor verschillende verplichtingen, bijvoorbeeld de autoverzekering.
  • Het voertuig naar het buitenland uit te voeren of te slopen.
Alleen de eigenaar of houder krijgt de volledige tenaamstellingscode. Deze code mag niet door anderen gebruikt worden. De tenaamstellingscode is maar één keer te gebruiken; wanneer de code gebruikt is, ontvangt de nieuwe eigenaar/houder een nieuwe code.

Meer informatie over het nieuwe kentekenbewijs? Bezoek dan de website van het RDW.


spacer

afspraak maken!
spacer